|

მთავარი

პროდუქტები

ფავორიტები

კალათა

სიახლეები

ხუთი რამ რაც მავნეა თქვენი ღვიძლისთვის

მიუხედავად იმისა, რომ ხშირად ვამახვილებთ ყურადღებას იმ საკვებზე, რომელიც ხელს უწყობს ღვიძლის ნორმალურ ფუნქციონირებას, ასევე თანაბრად მნიშვნელოვანია ვიცოდეთ საკვები, რომელსაც შეუძლია ზიანი მიაყენოს ამ მნიშვნელოვან ორგანოს.

გარკვეული საკვების თავიდან აცილებით, ჩვენ შეგვიძლია მინიმუმამდე დავიყვანოთ ღვიძლის დაზიანების რისკი და მხარი დავუჭიროთ მის ოპტიმალურ ფუნქციას.

ამ სტატიაში ჩვენ განვიხილავთ ზოგიერთ საკვებს, რომელსაც უნდა მოერიდოთ ღვიძლის დასაცავად.

1. ალკოჰოლი:

ალკოჰოლის გადაჭარბებული მოხმარება ღვიძლის დაზიანების მთავარი მიზეზია. ალკოჰოლის ხანგრძლივმა ბოროტად გამოყენებამ შეიძლება გამოიწვიოს ისეთი პათოლოგიური მდგომარეობების განვითარება, როგორიცაა ღვიძლის ალკოჰოლური ცხიმოვანი დაავადება და, საბოლოოდ, ციროზი.

ღვიძლის დასაცავად, უმჯობესია შეზღუდოთ ან საერთოდ უარი თქვათ ალკოჰოლზე.

2. ცხიმიანი საკვები:

არაჯანსაღი ცხიმებით მდიდარმა საკვებმა, ნაჯერმა და ტრანს ცხიმებმა, შეიძლება ზიანი მიაყენოს ღვიძლის ნორმალურ ფუნქციონირებას. ეს ცხიმები ჩვეულებრივ გვხვდება შემწვარ საკვებში, ფასტფუდში, დამუშავებულ საჭმელში და ხორცის ცხიმიან ნაჭრებში.

უმჯობესია მიიღოთ ჯანსაღი ცხიმები შემდეგი პროდუქტებიდან, როგორიცაა ავოკადო, თხილი და ზეითუნის ზეთი, ხოლო გაჯერებული და ტრანს ცხიმების მიღება მინიმუმამდე დაიყვანოთ.

3. მარილის ჭარბი მიღება:

მარილის ჭარბი რაოდენობით მოხმარება შეიძლება საზიანო იყოს ღვიძლისთვის, რადგან აღნიშნულმა შეიძლება გამოიწვიოს სითხის შეკავება და არტერიული წნევის მომატება.

დამუშავებული საკვები, დაკონსერვებული სუპები და სწრაფი კვება ხშირად შეიცავს ნატრიუმს, ამიტომ საკვების ეტიკეტების ყურადღებით წაკითხვა და მარილის მიღების შეზღუდვა მნიშვნელოვანია.

4. შაქრიანი საკვები და სასმელები:

შაქრის გადაჭარბებული მოხმარება იწვევს ინსულინის დონის მატებას, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს ცხიმის დაგროვება ღვიძლში.

მიიღეთ შაქრები ბუნებრივი წყაროებიდან, როგორიცაა ახალი ხილი, და თუ უფრო მეტად  ტკბილი საკვების მიღების სურვილი გაქვთ, მიირთვით ზომიერად ან გააკეთეთ არჩევანი უფრო ჯანსაღ ალტერნატივაზე, მაგალითად როგორიცაა ფინიკი.

5. გადამუშავებული ხორცი:

გადამუშავებული ხორცი, როგორიცაა ძეხვი და ჰოთდოგი, ხშირად შეიცავს ნატრიუმს, არაჯანსაღ ცხიმებს და დანამატებს, როგორიცაა ნიტრატები და ნიტრიტები.

ამ ნაერთებმა შეიძლება ზიანი მიაყენოს ღვიძლს და იგი დაკავშირებულია ღვიძლის კიბოს განვითარების რისკის ზრდასთან.

გახსოვდეთ, ჯანსაღი ცხოვრების წესი, მათ შორის რეგულარული ვარჯიში და ჯანსაღი წონის შენარჩუნება, გადამწყვეტია ღვიძლის ნორმალური ფუნქციონირებისთვის.