|

მთავარი

პროდუქტები

ფავორიტები

კალათა

სიახლეები

6 საკვები, რომელიც ზრდის ფერტილობას

წყვილების მხოლოდ 30% ფეხმძიმდება მცდელობის პირველ თვეში. ყოველი მეოთხე წყვილი ყველა ღონეს მიმართავს ფერტილობის მაჩვენებლის გასაზრდელად ქორწინებიდან 1 წლის გასვლის შემდეგაც კი.

 

მიუხედავად იმისა, რომ არცერთ დიეტას არ შეუძლია ნაყოფიერებაზე მოქმედი სამედიცინო პრობლემების გამოსწორება, ზოგიერთი საკვები შედარებით უფრო დადებითად მოქმედებს რეპროდუქციულ სისტემაზე, ვიდრე სხვები. ისინი შეიცავენ ისეთ ანტიოქსიდანტებს და საკვებ ნივთიერებებს, რომლებიც აძლიერებენ ოვულაციას ან აუმჯობესებენ სპერმის ხარისხსა და რაოდენობას. საუკეთესო შედეგისთვის, ორივე პარტნიორის მკურნალობაა საჭირო – უნაყოფობა მოიცავს მამაკაცურ პრობლემას შემთხვევების 50% -ში.

 

საუკეთესო საკვები ნაყოფიერების გაზრდისთვის

ნაყოფიერების გაზრდის საუკეთესო გზა ჯანსაღი წონის შენარჩუნება და დაბალანსებული დიეტაა. მაგრამ თქვენ შეგიძლიათ გაზარდოთ თქვენი ნაყოფიერება შემდეგი საკვების დახმარებით:

 

ნიგოზი

ნიგოზი აძლიერებს ოვულაციას და აუმჯობესებს სპერმის ფორმირებას. ისინი მდიდარია ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავებით, რაც ზრდის დაორსულების ალბათობას. კაკალი ასევე შეიცავს ვიტამინ E-ს, ანტიოქსიდანტს, რომელიც ხელს უწყობს სპერმის რაოდენობის გაზრდას და მოძრაობის უნარს.

ერთმა კვლევამ, რომელიც კონკრეტულად ნიგოზსა და მამაკაცის ნაყოფიერებაზე იყო ფოკუსირებული, აჩვენა, რომ სამი თვის განმავლობაში დღეში მხოლოდ ერთი მუჭა (დაახლოებით 42 გრამი) ნიგოზის მიღება უფრო ჯანსაღ სპერმას წარმოქმნიდა. მონაწილეთა სპერმის ნიმუშებმა, რომლებიც მიირთმევდნენ ნიგოზს, გამოავლინეს სპერმაში აქტიური სპერმატოზოიდების უფრო მაღალი კონცენტრაცია, ვიდრე იმ ნიმუშებმა, რომლებიც ნიგოზს არ იღებდნენ.

პომიდორი

პომიდორი არის A და C ვიტამინების კარგი წყარო. მაგრამ ის ასევე შეიცავს ლიკოპენს, ფიტოქიმიკატს, რომელიც ბევრ წითელ ხილსა და ბოსტნეულს აძლევს ფერს. ცნობილია, რომ ლიკოპენი აუმჯობესებს სპერმის კონცენტრაციას და სპერმატოზოიდების მოძრაობას.

პომიდორიდან ყველაზე მეტი ლიკოპენის მისაღებად, მიირთვით მოხარშული პომიდორი. მიუხედავად იმისა, რომ სიცხემ შეიძლება შეამციროს პომიდორში C ვიტამინის რაოდენობა, ის ზრდის ლიკოპენის შემცველობას – და მის კვებით ღირებულებას. პომიდვრის გაცხელება სულ რაღაც ორი წუთის განმავლობაში (190,4 გრადუს ფარენჰეიტის ტემპერატურამდე) ზრდის ლიკოპენს 54%-ით. 25 წუთის შემდეგ ლიკოპენი 75%-მდე იზრდება. აირჩიეთ ახალი პომიდორი, გახეხილი პომიდორი ან ტომატის პასტა. მაგრამ გაითვალისწინეთ ტომატის პასტის ბუნებრივად მაღალი შაქრის შემცველობა და მოძებნეთ ისეთი პროდუქტები, რომლებიც არ შეიცავენ შაქრის დამატებულ რაოდენობას.

ციტრუსები

ციტრუსები სავსეა C ვიტამინით, კიდევ ერთი ანტიოქსიდანტით, რომელიც დადებითად მოქმედებს სპერმაზე. ისინი ასევე მდიდარია პოლიამინით – ნაერთები, რომლებიც კრიტიკულია რეპროდუქციული პროცესისთვის, როგორც მამაკაცებშო, ასევე ქალებში.

პოლიამინების საუკეთესო წყაროა შემდეგი ციტრუსები:

  • გრეიფრუტი
  • ლიმონები
  • ფორთოხალი
  • მანდარინი

 

მაღალცხიმიანი რძის პროდუქტები

არ არსებობს მითითებები იმის შესახებ, თუ რამდენი რძე უნდა მოიხმაროთ, თუ ცდილობთ დაორსულდეთ, მაგრამ ქალებისთვის, არსებობს მტკიცებულება, რომელიც აკავშირებს მაღალცხიმიანი რძის პროდუქტებს ოვულაციური უნაყოფობის დაბალ რისკთან.

მაღალცხიმიანი რძის პროდუქტები A, E და D ვიტამინების შესანიშნავი წყაროა. ყველი ასევე შეიცავს პოლიამინების მაღალ დონეს, მას განსაკუთრებით მაღალი კონცენტრაციით შეიცავს ქარხნის ყველი და ნედლი რძის გამოყენებით დამზადებული ყველი, ისეთები როგორებიცაა Parmigiano-Reggiano, camembert და asiago.

 

ლობიო და ოსპი

არ თქვათ უარი ლობიოსა და ოსპზე, თუ ეძებთ ნაყოფიერების გამაძლიერებელ საშუალებებს. ისინი შეიცავენ სპერმიდინს – პოლიამინის კონცენტრაციას, რომელიც დადებითად არის დაკავშირებული ნაყოფიერების გაზრდასთან – და წარმოადგენს ფოლიუმის კარგ წყაროს. მამაკაცებში ფოლიუმის მჟავის მაღალი დონე იწვევს სპერმის უკეთესი კონცენტრაციით წარმოქმნას და სპერმატოზოიდების ხარისხის გაუმჯობესებას.

ლობიო და ოსპი ასევე შეიცავს მცენარეულ ცილას. კვლევის თანახმად, ქალებს, რომლებიც იღებენ ცილებს მცენარეებიდან, აქვთ ოვულაციის პრობლემების გამო, უნაყოფობის განვითარების დაბალი რისკი.

 

სარდინი და ორაგული

ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავები ხელს უწყობს ნაყოფიერებას, მაგრამ დაორსულების იმედით ქალებმა თავი უნდა აარიდონ ვერცხლისწყლის შემცველ საკვებს – მას შეუძლია შეამციროს ნაყოფიერება და გამოიწვიოს მენსტრუალური ციკლის დარღვევა.

მაღალი ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავებისა და დაბალი ვერცხლისწყლის სწორი ბალანსის პოვნა შეიძლება რთული იყოს, მაგრამ აუცილებელია. წყვილები, რომელთაც ორივე პარტნიორი ჭამდა რვა ან მეტ ულუფა ზღვის პროდუქტს, დაორსულდნენ იმ დროის ნახევარზე ნაკლებ დროში, ვიდრე ის წყვილები რომლებიც ნაკლებად მოიხმარდნენ.

სარდინი და ორაგული (დაკონსერვებული ან ბუნებრივი) შესანიშნავი არჩევანია. მაგრამ ისინი არ არიან ერთადერთი ვარიანტები. ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავების მაღალი კონცენტრაციის და დაბალი ვერცხლისწყლის შემცველი პროდუქტებია:

  • ანჩოუსები
  • დაკონსერვებული სკუმბრია
  • ქაშაყი
  • ხამანწკები

 

საკვები, რომელთა მიღებისგან თავი უნდა შეიკავოთ დაორსულების მცდელობისას

ჯანსაღი ნაყოფიერებისთვის საჭირო დიეტა არ ეხება მხოლოდ იმ საკვებს რომლებიც მიზანშეწონილია მიიღოთ. ის ასევე ეხება იმას, რასაც უნდა ერიდოთ. დაორსულების მცდელობისას, მამაკაცებმა და ქალებმა თავი უნდა შეიკავონ:

 

შაქრის მაღალი შემცველობის სასმელები, ცომეული და დამუშავებული ნახშირწყლები

ალკოჰოლის გადაჭარბებული მიღება

კოფეინის მაღალი დონე ამცირებს ნაყოფიერებას ორივე სქესის წარმომადგენლებში

წითელი და დამუშავებული ხორცი, განსაკუთრებით გაჯერებული ცხიმებით მდიდარი